Kasa fiskalna zywiec

Zgodnie z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do osób angażujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W pamięć obowiązujących przepisów prosta tego nie zaczyna się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które dają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w przypadku podmiotów poruszających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontaktu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej formie nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje obecne znaczna restauracja, albo te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Miejsca nie pamięta więcej wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w branży gastronomicznej. Dlatego te kasę widzącą w lokalu gastronomicznym powinien było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do produkcji, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla artykułów z innych kategorii.  Był to absolutny powód do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w tych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w toku 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym stała przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.